Seizoen 2004-2005 " De Sterre"
Auteur: Felix Timmermans
Tekst: Leo Behaegel
Regie : Roland Delannoy


Op Kerstmis 1954 werd ‘En waar de Sterre bleef stille staan’ van F. Timmermans in een bewerking van pater Joris Declercq te Westouter opgevoerd. Op 16 januari 1955 ging de eerste opvoering in Frankrijk door in het Westouters buurdorp Sint-Janskapel. Daarna volgden Boeschepe, Steenvoorde, Abele,.... Zo ontstond het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. En wat de pioniers misschien nooit hadden durven dromen: het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen bloeit nog steeds. Dit seizoen vieren we dus ons Gouden Jubileum: 50 jaar ononderbroken toneel in de streektaal voor het volk aan beide kanten van De Schreve.

Op 5,6,7 en 8 mei 2005 vieren we dat uitbundig in Westouter. Maar het stuk dat in het jubileumjaar zou gespeeld worden, moest toch ook in het teken van de hulde staan, dachten we. Daarom werd gekozen om het pionierstuk ‘En waar de sterre bleef stille staan’ van onder het stof te halen. En daar de Troupe van Westouter de laatste jaren is geëvolueerd naar modern volkstheater, werd dan ook resoluut geopteerd voor een hedendaagse bewerking. Ideeën werden verzameld en Leo Behaegel werd aan het werk gezet om van het perkamenten stuk een digitale versie te maken. Het resultaat werd een volks spel, met herkenbare personages in een hedendaags kader, met veel muziek en zang. Alleen het geraamte van het originele stuk werd behouden. We hopen dat wie het stuk vroeger zag, de indruk krijgt met een nieuw verhaal te maken te hebben. ‘De Sterre’ moet symbolisch de 50 jaar volkstoneel overbruggen.En dat is precies wat Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen al 50 jaar beoogt!

Korte Inhoud

Het speelt in de kersttijd van de prille 21ste eeuw. In het volkse baancafé De Barriere van Pauline treffen we Cis Wieters, Daniël Candaele en Pieter Vincke als stamgasten. Drie markante figuren, marginaal misschien, sociaal-economisch gediscrimineerd wellicht, maar optimist en levenslustig in elk geval. Adrian, een Roemeens accordionist, probeert ook een graantje mee te pikken in De Barriere, waar Pauline wel vocaal van leer trekt tegen haar sociaal verwaarloosd cliënteel, maar hen in haar hart meer dan tollereert. Ook Josette, een drankzuchtige alleenstaande volksvrouw met vier kinderen en zonder werk behoort tot het clubje van marginale klanten. Slosse, de vrachtwagenchauffeur, komt er slechts af en toe, en behoort tot Paulines betalend cliënteel. De toevallige entree van twee Iraanse vluchtelingen brengt Cis, Dalle en Pieter op het idee om centen binnen te halen door van deur tot deur Driekoningen te gaan zingen. En dan gebeuren er enkele merkwaardige dingen. De Sterre is een kerstspel dat vooral de idee van ‘Er is geen plaats in de herberg’ wil vertolken. Een dramatische ervaring die de stamgasten van De Barriere helaas bijna dagelijks meemaken. Een schrijnende internationale hedendaagse situatie. De kerstboodschap van het verhaal zal de aandachtige kijker wellicht raken. Er wordt gelachen en gezongen op de scène, je kunt genieten van de traditionele volkse spreuken, het zal je bij momenten beroeren en je hart vertederen. Een volks stuk zoals wij al vaker brachten. Vijftig jaar lang namelijk.

Personages

Mobirise Website Builder
Rita Callewaert
als Tilly, drugsdealster
Mobirise Website Builder
Jos Mooren
als Peter Vincke, dopper
Mobirise Website Builder
Frieda Verdru
als Rosa, OCMW-helpster
Mobirise Website Builder
Roger Verstraete
 als Joshua, Iranese vluchteling
Mobirise Website Builder
Ellen Loobuyck
  als Miriem, Iranese vluchtelinge
Mobirise Website Builder
Roland Delannoy
als Cis Wieters, simpele ziel, leeft van het OCMW
Mobirise Website Builder
Katrien Barbry
als Pauline, cafèbazin
Mobirise Website Builder
Dieter Vergaerde
als roemeen, accordionist
Mobirise Website Builder
Rik Vandenaweele
als roemeen, accordionist
Mobirise Website Builder
Kristof Christiaen
als Slosse, vrachtwagenchauffeur
Mobirise Website Builder
Geert Vanrobaeys
als Dalle, mislukt zanger en boerenwerkman
Mobirise Website Builder
Isabelle Lebbe
als Josette, volksvrouw
Mobirise